Jak zrobić jeża z masy solnej?

Jak zrobić jeża z masy solnej?

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

jeże-z-masy-solnej

Pobierz Przepis na dysk

Jak zrobić jeża z masy solnej?

Piękne, majestatyczne, a przede wszystkim rzadko widywane. Jeże-bo o nich mowa są zwierzątkami uwielbianymi przez dzieci, gdyż są nie do końca odkryte. Dlatego tak ogromną frajdę sprawia dzieciom wykonywanie tych zwierzątek z masy solnej. Wygląda na trudne, ale jak się wprawimy, to wszystko będzie proste. Jeże z masy solnej są bardzo ciekawym pomysłem. Zatem jak je wykonać, żeby pięknie się prezentowały?


Przygotowanie masy.
Do przygotowania masy solnej potrzebujemy:

  • Szklankę wody
  • Szklankę soli
  • Szklankę mąki

Żeby masa się dobrze połączyła należy najpierw kilka minut delikatnie łączyć mąkę z solą. Dobrze jest mieszać je przez 3 minuty, aby stworzyła się idealna mieszanka. Następnie dodajemy wodę. Wlewamy ją powoli, gdyż wlewając zbyt szybko możemy zrobić za rzadką i nie wyjdzie. To ile dodamy wody zależy od tego jakiej maki użyliśmy. Warto więc wodę dodawać stopniowo. Jeśli mamy już sprawdzoną mąkę do takiego przepisu i wiemy ile wody należy dodać to możemy wlać tyle ile potrzebujemy na raz, ale nie jest to wskazane. Masę wyrabiamy, aż będzie gładka. Jeśli dodamy trochę mąki krupczatki wówczas masa będzie delikatniejsza. Im dłużej wyrabiamy masę tym mniej widoczne są ziarenka soli po wypieczeniu figurek. Dobrze zagniecioną masę najlepiej wykorzystywać od razu. Jeśli jednak zostanie nam lub też nie mamy czasu, żeby zając się wykonywaniem figurek to trzeba masę zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Przetrzyma się idealnie i nie wyschnie.


Jeżyki – jak je wykonać?
Wykonanie jeża wydaje się skomplikowane. Jednakże, jeśli będziemy mieli dobry pomysł to może okazać się, że wcale nie będzie to takie skomplikowane. Aby wykonać jeża potrzebujemy:

  • Masę solną
  • Dodatki według uznania (makaron, zapałki, goździk na nosek, ziarenka pieprzu)
  • Papier do pieczenia
  • Lakier

Z masy solnej formujemy kulkę, a następnie owal, który delikatnie spłaszczamy Jeden koniec wyciągamy i zaostrzamy na kształt główki i noska językowego. Nosek możemy zrobić z goździka, a oczka z ziarenek pieprzu lub ziela angielskiego. Najwięcej pracy pochłania stworzenie igieł. Najlepiej jeżyk będzie się prezentował, jeśli będzie wykonany za pomocą narzędzi do pracy w glinie lub przyrządów do rzeźbienia w owocach i warzywach. Jeśli posiadamy takie urządzenie to grzbiet jeżyka nakłuwamy przyrządem do rowkowania. Stworzą się nacięcia przypominające igły. Nie każdy jednak ma takie zdolności i tak wiele cierpliwości, aby każdą igłę zrobić z osobna. Dlatego też bez większych problemów możemy wykorzystać własną inwencję twórczą, jeśli chodzi o igły. Możemy je zrobić z makaronu świderki, makaronu rurki, wykałaczek, zapałek, ale także z wielu innych rzeczy, które nam tylko przyjdą do głowy.

Suszenie jeżyka

Naszą figurkę, jeśli jest już skończona wstawiamy na papierze do pieczenia do piekarnika i suszymy przez kilka godzin w temperaturze 70 stopni. Musimy jednak pamiętać, że materiały dodatkowe zupełnie inaczej zachowują się w piekarniku. Zapałki czy wykałaczki mogą się przypalać, makaron będzie ciemniał. Jeśli chcemy, aby się zarumienił to możemy po półtorej godzinie podkręcić temperaturę do 200 stopni i suszyć dalej. Możemy także wysuszyć  figurkę na grzejniku lub na parapecie, jednak będzie to trwało znacznie dłużej.  wyschnięcie figurki może trwać nawet 3-4 dni. Po wysuszeniu i ostygnięciu jeżyka  spryskać go lakierem dla lepszego efektu. Warto pamiętać, że zwierzątka z masy solnej sprawiają dzieciom ogromną  szczególnie, jeśli mają ogromny wkład w ich wykonanie. Dla takiej zabawy i wspólnego spędzania czasu dzieci są w stanie się poświecić.

Pobierz Przepis na dysk

Wystaw ocenę :)
facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Author: adminowski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>