Baranek z masy solnej

Baranek z masy solnej

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

baranek z masy solnej

Pobierz Przepis na dysk

Jak robić baranka z masy solnej?

Święta to okres, w którym staramy się spędzać ze sobą jak najwięcej czasu. Robimy dekoracje świąteczne, organizujemy czas i robimy wszystko, aby w domu zapanował doskonały nastrój. Ozdoby wielkanocne z masy solnej są doskonałym sposobem na dekorację świątecznego stołu.

Nie ma nic piękniejszego niż wykonanie takich ozdób własnoręcznie, szczególnie, jeśli towarzyszą nam w tym dzieci. Nasi milusińscy mają przy tym wiele zabawy, a jeszcze większą radość sprawia im to, że mogą takie dekoracje zrobić z rodzicami. Jak zatem zrobić baranki z masy solnej?

 

Aby zrobić baranka z masy solnej potrzebne nam będą następujące składniki:

 - Szklanka soli

– Szklanka wody

– Szklanka mąki

– folia aluminiowa

– wałek do ciasta

– papier do pieczenia

– wyciskarka do czosnku

– lakier w sprayu

– papier do pieczenia

 

Przygotowanie masy solnej

Aby przygotować masę solną najpierw przez około 3 minuty mieszamy w misce mąkę z solą. Po tym czasie dodajemy wodę. Mieszamy wszystkie składniki aż do uzyskania jednolitej masy. Ugniatamy tak długo, aż masa będzie plastyczna i nie będzie się oddzielać.

Jak wykonać baranka z masy solnej?

Folię aluminiową układamy na kształt stelaża, na którym będziemy układać korpus baranka. Masę solną dzielimy na dwie części. Jedną mniejszą druga większą. Dużą rozwałkowujemy na kształt placka, którego grubość wyniesie około 1 cm. Z mniejszej będziemy lepić drobne części baranka. Rozwałkowany kawałek ciasta układamy wokół stelaża z folii aluminiowej. Powstającej figurce nadajemy kształt siedzącego baranka. Formujemy głowę barankowi. Z malutkich kawałeczków masy wykonujemy uszy i doklejamy je do głowy smarując u styku pędzelkiem zwilżonym wodą. Wykałaczką delikatnie robimy dziurki na oczka i nozdrza naszej figurki. Część ciasta przeciskamy przez praskę do czosnku. Z powstałych „frędzelków” powstanie wełna dla naszego baranka. Utworzone ruloniki dzielimy wykałaczką na długość około 1 cm i przyklejamy do grzbietu i pod główką. Doklejamy nóżki tak, aby wyglądało, że baranek leży. Wykałaczką formujemy kopytka na wystających spod baranka nóżkach.

Suszenie baranka

Figurkę układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Temperatura nie może być wyższa niż 75 stopni, aby nasza praca schła powoli. Żeby figurka wyschła musimy ją piec przez pierwsze półtorej godziny przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i czekamy, aż wykonana przez nas figurka nieco się zrumieni. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie spryskujemy baranka lakierem w sprayu. Możemy go także dowolnie pokolorować według uznania. Warto też zastosować swoje dodatki, aby był jeszcze bardziej wyjątkowy.

Nie ma nic piękniejszego niż własnoręcznie wykonane wielkanocne ozdoby z masy solnej. Zarówno dzieci jak i dorośli mogą się doskonale bawić, a taki baranek z masy solnej może sprawić, że w domu zapanuje świąteczny nastrój i niepowtarzalny klimat. Rewelacyjnie będzie się prezentował podczas śniadania wielkanocnego.

Pobierz Przepis na dysk

Baranek z masy solnej 5.00/5 (100.00%) 1 oceny
facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Author: adminowski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>