Bałwanek z masy solnej

Bałwanek z masy solnej

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

balwanek-z-masy-solnej

Pobierz Przepis na dysk

Jak zrobić bałwanka z masy solnej
Dekoracje świąteczne to coś, co lubi robić prawie każdy, a w szczególności dzieci. Kiedy pojawi się pierwszy śnieg lub chociaż jakiekolwiek oznaki zbliżających się świąt Bożego Narodzenia wiele osób siada przy wspólnym stole, aby przygotować dekoracje świąteczne. Jedną z częściej wykonywanych dekoracji jest bałwanek z masy solnej. Jak go zrobić, aby był piękny i doskonale dekorował nasz dom?

Przygotowanie masy solnej
Jeśli chcemy stworzyć doskonałe dekoracje z masy solnej musimy najpierw ją przygotować. Najlepsza jest robiona na świeżo, ale jeśli nam zostanie zawsze możemy przetrzymać ją w woreczku w lodówce do następnego razu. Do przygotowania masy solnej potrzebujemy:

  • Szklankę mąki
  • Szklankę soli
  • Szklankę wody

Do miseczki wsypujemy mąkę i sól, mieszamy razem przez około 3 minuty. Produkty muszą być dokładnie ze sobą zmieszane, aby się nie dzieliły. Po wymieszaniu dolewamy wodę. Nie wlewamy wszystkiej na raz, gdyż to ile będziemy potrzebować zależy przede wszystkim od mąki, której użyjemy. Wodę dolewamy delikatnie, cały czas mieszając, aby sprawdzać, jaką masę mamy. Nie może być zbyt wodnista, ale także nie może być zbyt twarda. Jeśli dodamy nieco mąki krupczatki to masa stanie się bardziej gładka, ale nie jest to konieczne. Im dłużej będziemy wyrabiać masę tym będzie ona delikatniejsza, w po wypieczeniu grudki soli nie będą tak widoczne. Z gotowej masy możemy tworzyć swoje dzieła.

Jak wykonać bałwanka?

To, w jaki sposób wykonamy bałwanka zależy od tego czy chcemy, aby był stojący czy płaski do powieszenia na choince. Wszystkie wymagają odpowiedniej ilości czasu i energii, ale prezentują się doskonale.

  • Bałwanek stojący

Do wykonania takiego bałwanka potrzebujemy:

– masa solna
– folia aluminiowa
– farby
– lakier akrylowy
– cukier z brokatem


Masę solną wałkujemy na cienkie placki. Kawałek odcinamy na szaliczek, kapelusik i nosek. Z folii aluminiowej formujemy dwie lub trzy kulki różnej wielkości w zależności od tego, jaki chcemy mieć kształt bałwanka. Kulki folii mają służyć za stelaż do bałwanka. Rozwałkowane placki owijamy wokół kulek z folii i formujemy tak, aby masa stworzyła gładką kulkę i nie było widać folii aluminiowej. Za pomocą pędzelka zmoczonego w wodzie łączymy wszystkie kulki na kształt bałwanka zwilżając miejsce połączenia wodą. Z pozostałej masy obcinamy paseczek, nacinamy nożem lub wykałaczką końcówki, aby stworzyć coś w rodzaju szaliczka. Robimy małą kuleczkę, przygniatamy w palcach i tworzymy kapelusik, który umieszczamy na główce bałwanka. Miejsce połączenia należy zwilżyć wodą. Formujemy malutką kuleczkę i tworzymy bałwankowi nosek. Tak ulepionego bałwanka możemy wysuszyć na parapecie, chociaż może to trwać długo lub wstawić do piekarnika i suszyć w temperaturze 70 stopni przez półtorej godziny. Po tym czasie możemy podkręcić temperaturę, żeby bałwanek nabrał nieco koloru lub wyciągnąć figurkę, wówczas pozostanie biały. Po wystygnięciu możemy pomalować nasze dzieło farbami według uznania. Dobrze także spryskać go lakierem, w celu utrwalenia koloru. Lakier także sprawi, że bałwanek będzie bardziej błyszczący. Na wilgotny lakier można posypać cukier z brokatem, wówczas bałwanek będzie się ślicznie błyszczał i wyglądał bardziej elegancko. Takie dzieło będzie doskonale się prezentowało na świątecznym stole czy udekoruje biurko dziecka.

  • Bałwanek płaski

Znacznie prościej jest wykonać płaskie bałwanki z masy solnej. Do ich wykonania potrzebujemy:

– masę solną
– foremki do ciastek
– drewniany patyczek lub wykałaczka
– nożyk
– farby
– papier do pieczenia
– lakier

Z przygotowanej masy solnej rozwałkowujemy placki i wycinamy foremkami dwa lub trzy kółeczka różnej wielkości. Wycinamy także paseczek na szaliczek oraz prostokąt i paseczek na kapelusz. Łączymy ze sobą kółeczka, które mają tworzyć tułów, zakładamy szaliczek oraz kapelusik. W górnej części kapelusza wykałaczką robimy dziurkę do zawieszenia. Na papierze do pieczenia układamy bałwanka i suszymy w temperaturze 70 stopni półtorej godziny. Po wysuszeniu malujemy najpierw całość na biało, a następnie na dowolny kolor. Takie bałwanki doskonale prezentują się na choince.

Wystaw ocenę :)
facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Author: adminowski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>